onsdag 18 april 2012

Prizmo kan rekommenderas till nya iPad

Appen Prizmo som funnits ett tag (och som jag skrev om förra sommaren) är ett program som innehåller både kamerafunktion, OCR-funktion och talsyntes i samma app. Prizmo är egentligen en iPhone-app. Som ni säkert vet går det att ladda ner iPhone-appar även på iPads, men du får sedan förstora programfönstret så att det matchar iPads skärm. Tidigare har man då förlorat lite i upplösningen, vilket inte varit ett så stort problem dock.

Värre har det då varit med kombinationen iPad 2 och Prizmo. Appen går så klart att installera på paddan och det går även att förstora programfönstret, men kameran i iPad 2 har inte hållit måttet. Detta innebär att upplösningen i fotot som du tar på en text ofta blir för dålig för att kunna användas till att utföra OCR på och sedan få uppläst med hjälp av talsyntesen. Felmarginalen blir för stor för att det ska kunna bli ett bra slutresultat.

Nu när nya iPad har kommit är dock det problemet löst! Upplösningen på fotona är betydligt högre eftersom kameran har en upplösning på 5 mp (samma som iPhone 4). När du förstorar programfönstret behålls även där en god upplösning på grund av den nya bättre skärmen. Jag tycker även det är enklare att få ett bra foto med nya iPad jämfört med iPhone, men det kan ju vara individuellt. Hur som helst, så har nu tillgängligheten ökat ytterligare.

Prizmo kostar fortfarande en del om man relaterar till andra appar, dvs. 75 kr + 22 kr/röst (relaterar du till datorprogram är det dock en väldigt liten summa...).

Fotografera din text och beskär den.

Samma text efter utförd OCR

Klicka på play och lyssna på din text
med hjälp av talsyntes

4 kommentarer:

 1. läser här om Prizmo , är den bra om man behöver kopiera en engelska text och få den uppläst, och ev översatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går absolut bra att ta foto på en engelsk text och få den uppläst med engelsk talsyntes. Att sedan direktöversätta texten går, men resultatet kan bli rätt tokigt.

   Radera
 2. Har du något likvärdigt alternativ om man har iPad 2?

  SvaraRadera
 3. Det är kamerakvaliteten som begränsar användandet. Därför finns det inget bättre alternativ, eftersom kameran har samma kvalitet oavsett vilken app den används i.

  SvaraRadera